Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Γέροντος Δωροθέου.

                                         

                                        «Εις πάσαν την γην εξήλθεν  ο φθόγγος σου».

Αγαπητοί μου αδελφοί με την έναρξη του νέου χρόνου η Εκκλησία μας προβάλλει τον άνθρωπο του Θεού Μέγαν  Ιεράρχην Βασίλειον. Δεν είναι αυτός ο κακομούτσουνος χοντρόγερος με τα ψεύτικα μαλλιά και τα θεατρινίστικα ρούχα του κλόουν ντυμένος.Ο Άγιος Βασίλειος έζησε μόνο 49 χρόνια,πέθανε δηλαδή νέος και ήτο αρχιερεύς και ιεροπρεπής.Άνθρωπο του Θεού τον ονομάζουν οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς.Είναι ένας τίτλος τιμής προς τον Άγιο,γιατί πράγματι το να είσαι άνθρωπος του Θεού δεν είναι και πολύ εύκολο πράγμα.Πρέπει να κάνεις μία ρήξη εσωτερική για να μην αρέσεις στους ανθρώπους, για να αρέσεις μόνο στο Θεό.Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα και υψηλά νοήματα.Όμως, ο Μέγας Βασίλειος με την ζωή του έγινε άνθρωπος του Θεού. Άρα μας λέει ότι ναι μεν είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.Να λέτε την αλήθεια πρώτα στον εαυτό σας και μετά στα παιδιά και στα εγγόνια σας,για την πίστη,για την ευσέβεια,για τον Μέγα Βασιλειο ο οποίος έγινε Μέγας Άγιος γιατί περιφρόνησε τον εαυτό του,και έκανε φίλο και σύμμαχο τον Θεο όχι όμως τα πλούτη και την δόξα των ανθρώπων.Όταν τον φοβέρισε ο Ιουλιανός ο παραβάτης του είπε δεν έχω τίποτα να μου πάρεις το ράσο το παλιό που φοράω,τα λίγα μου βιβλία και το ραβδί μου,πάρε τα και αυτά για να με απαλλάξεις από το φορτίο τους.
Να είναι ευλογημένη η νέα χρονιά,όχι με ψέματα αλλά με τις αλήθειες του Χριστού,του Ευαγγελίου του και του Μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας Αγίου Βασιλείου.Δεν θα έρθει ο Άγιος από την καμινάδα να σας αφήσει δώρα,αλλά αν τον παρακαλέσετε θα έρθει από την καρδιά σας για να σας δωρίσει  αυτό το μεγάλο δώρο το να αγαπήσετε τον Θεό και αυτό αρκεί.Η Εκκλησία μας σαν χώρος δράσης χάριτος και προσφοράς,συνεχίζει και σήμερα με όλη της την δύναμη μέσω της διδασκαλίας του μεγάλου φωστήρος της Καισαρείας να φωνάζει,να κηρύττει,να φωτίζει,να νουθετεί,να καλεί σε μετάνοια αφού πρώτη διδάξει ως φωνή του Θεού την μετάνοια και την αυτογνωσία,σαν μεγάλες και υψίστου κύρους αρετές που τελικά οδηγούν  στην θεογνωσία.Αυτήν την διδαχή  ζώντας και μετά τέλος ο λαοφιλής και ουρανοφάντορ Βασίλειος αυτό που δυστυχώς σήμερα απέτυχε η επιστήμη και η λογική να εννοήσει το είχε καταλάβει ο Μέγας Πατήρ «το γνώθι σ’ αυτόν»και το « γνώσεσθαι τον Θεόν εν εαυτοίς». Μιλάει για την αγάπη που με την άλογη λογική του ο άνθρωπος την έστειλε στην εξορία ή την θανάτωσε.Εμείς ταπεινά εδώ στο Μοναστήρι μας μνημονεύουμε και προσευχόμενοι λέγοντες «μνήσθητί Κύριε υπέρ υγείας και ζωής και υπέρ αναπαύσεως των απανταχού Ορθοδόξων αδελφών ημών. Η καλύτερη προσφορά είναι αυτή που προσφέρει η Εκκλησία η μετοχή στην ζωή της, τα μυστήριά της δηλαδή μέσο της αγίας κυκλοφορίας σε όλα μας τα σωματικά μέλη «εις πάντας αρμούς, εις νεφρούς, εις καρδίαν» του Ζωηφόρου Χριστού της το σώμα και το αίμα Του. Πολύ θα ωφεληθούμε όλοι μας αν θελήσουμε ταπεινά να γίνουμε μαθηταί του Ιεροτάτου Πατρός καθήμενοι σε ένα θρανίο μάθησης για να μας διδάξει ιεροπαιδαγωγικά και πατρικά ο ιεροφάντης Βασίλειος.Ότι για να επιτύχωμε έναν πνευματικό στόχο πρέπει να μη λαμβάνουμε πρόσωπον  αμαρτωλού ανθρώπου γιατί έτσι καταργείται το έργο του Θεού.Να πετάξουμε επιτέλους τις μάσκες της υποκρισίας και την φορεσιά της αλλοτριώτητος του κακού ήθους και της δεισιδαιμονίες οι οποίες δεν μας ταιριάζουν,για να στρέψουμε πάντα  καρτερικά με πνευματικό τρόπο ως ένδυμα σωφροσύνης και επιγνώσεως ταπεινά πάντα διά της τεθλιμμένης οδού του εκουσίου Σταυρού και της στενής πύλης να εισέλθουμε στην βασιλεία των ουρανών.Όταν έτσι προχωρούμε στη ζωή μας δεν θα μας φαίνονται τα πνευματικά αγγαρεία. Δεν θα μας κουράζουν τα μυστήρια αλλά θα γινόμεθα καλοί αποδεκτές σε ότι η αγαθότης  του Κυρίου επιτρέπει.
Το 2024 ευχόμεθα από καρδιάς να είναι με λιγότερα λάθη, λιγότερες αμαρτίες,πολλήν Χάριν, πολλήν χαράν και πολλήν υγείαν.
 
                                          Ο Γέροντας Δωρόθεος και η συνοδεία μου 
                               Όρος Κιθαιρών,Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ερυθρών.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Πρωτοχρονιάς.


 Σάββατο 30 Δεκεμβρίου το πρωί και ώρα 6:00 έως  8:30 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου το πρωί και ώρα 7:00 έως 9:00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου το βράδυ και ώρα 8:30 Θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία επί τη Εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου Επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας.

Ο Θεός μας δίνει μία ευκαιρία η αλλαγή του χρόνου να μας βρει μέσα στον Ιερό Ναό να τον δοξολογούμε, μαζί με την Υπεραγία Θεοτόκο και τους Αγίους του.Έτσι λαμβάνοντας την Ευλογία και την Χάρη να την μεταφέρουμε στα σπίτια μας.

                                                              Ας μην την χάσουμε!!!

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Ιερά Αγρυπνία των Χριστουγέννων 2023.(βίντεο)

 



Με Ιερά Αγρυπνία εορτάστηκε η Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ερυθρών.

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικο Εόρτιο μήνυμα εκ της Ιεράς Μονής.Ιδιαιτέρως για τους αδελφούς μας από το εξωτερικό,που στηρίζουν την σελίδα των Φίλων της Ιεράς Μονής, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,το Ηνωμένο Βασίλειο,την Γαλλία,την Γερμανία,την Ρωσία,την Βουλγαρία,την Αλβανία,την Φιλανδία, την Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, τον Καναδά, την Τσεχία, την Αυστρία,και την Ελληνικοτάτη μας Κύπρο.


 Σήμερον ο Χριστός, εν Βηθλεέμ γεννάται εκ Παρθένου. Σήμερον ο άναρχος άρχεται, και ο λόγος σαρκούται. Αι δυνάμεις των ουρανών αγάλλονται, και η γη συν τοις ανθρώποις ευφραίνεται. 

Αγαπητοί μας αδελφοί και  αδελφές, να έχετε την χαρά του νεογεννηθέντος Χριστού. Με αυτό το απλό γραμματάκι θελήσαμε κι εμείς εφέτος να επικοινωνήσουμε διαδικτυακά μαζί σας με το σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας. Σας στέλνουμε καρδιακά και ψυχικά τις πολλές μας ευχές, την πολλήν  μας αγάπη και την ζεστασιά της Αγίας του Χριστού μας φάτνης. Έτσι με αυτόν τον πνευματικό τρόπο, δηλαδή την αγάπη την οποία έφερε η γέννα του Χριστού,αφού ο ίδιος αυτό επεθύμησε κι αυτό εδίδαξε ως τρόπο ζωής, συμπεριφοράς αναπνοής και εκπνοής,μόνο την αγάπη. 

Σε σας απευθύνομαι όπου ζείτε στα τέσσερα σημεία του πλανήτη,με τις όμορφες οικογένειές σας,και ευαρεστείτε τον Κύριο με την φιλοτιμία σας και την αγάπη που έχετε μεταξύ σας,και με τους άλλους συνανθρώπους σας.Να έχετε υγείαν και χαράν πνευματικήν, αυτά τα δύο είναι τα πιο ωραία ονόματα,τα πιο ωραία λόγια,τα πιο ωραία πρόσωπα. Αν δεν έχομε υγείαν και χαράν πνευματικήν δεν έχουμε τίποτε αφού απουσιάζει ο Χριστός από τη ζωή μας. Με νοικοκύρη και αφεντικό στο σπιτικό της ζωής μας που δεν είναι άλλος παρά ο Ιησούς  Χριστός, ποτέ,πουθενά,και με τίποτε,δεν θα αισθάνεστε ξενιτεμένοι αλλά ενωμένοι με τον Χριστό και με τα άγιά του μυστήρια. Δώσε κάτι και στον άλλον που είναι ο ίδιος ο Χριστός και θα σου έρθουν πολλά πλούτη,πολλές χαρές, πολλές Θείες ευλογίες. Δεν είστε μόνοι έχετε και τέσσερα αδέρφια πνευματικά στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Ερυθρών που νοιάζονται και προσεύχονται για σας,και ένα καντήλι θαμπερό και ένα αγνοκέρι και λίγο μοσχοθυμίαμα μαζί με τις προσευχές όλων μας καίνε και για σας καθημερινά μπροστά στα πόδια του Χριστού μας, και της Μητέρας των ξενιτεμένων Κυρίας Θεοτόκου και του προστάτου μας Προφήτου Ηλία.

Με αυτές τις ταπεινές αδελφικές σκέψεις τις γεμάτες όμως αγάπη προσκυνήστε τη γέννα του Θεανθρώπου.Χαιρετήστε τον και επιθυμείστε να μπει ο Χριστός  της ταπεινώσεως,της αγάπης,της μακροθυμίας,της συγχώρησης στις καρδιές όλων μας. Σας κατασπαζόμεθα έναν έναν χωριστά και όλους μαζί μέσα  στο ζεστό σπήλαιο της Αγίας Βηθλεέμ  στη φάτνη του Χριστού μας.

Αγαπητοί μας αδελφοί και αδελφές άμα γίνουμε εμείς ο καθρέφτης όπου βλέπει ο άλλος το πρόσωπό του και αυτός ο καθρέφτης είναι χαρούμενος,δεν μπορεί παρά να δει και εκείνος κάτι τι δηλαδή τον Χριστό.Τρία πράγματα χρειαζόμαστε και αυτά τα έφερε η γέννηση και φέτος του Χριστού μας, πρώτον πίστη,δεύτερον πίστη,τρίτον πίστη.Από το Φιλάγριον Όρος των Ερυθρών, που Φυσάνε όλοι οι άνεμοι αλλά δε μας παίρνουν, και το μικρό Μοναστηράκι του Προφήτη Ηλία,ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος και η συνοδεία μου σας χαιρετούμε.

                                                   Χριστός Ετέχθη!Αμήν 

Ιδιαιτέρως χαιρετούμε και ευχαριστούμε τους αδελφούς μας,που στηρίζουν την χωρίς υπερηφάνεια μικρή μας προσπάθεια να ακουστεί ο πνευματικός λόγος το «ειπέ Αββά» στα πέρατα του κόσμου.Τους αδελφούς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,στο Ηνωμένο Βασίλειο,στην Γαλλία,στην Γερμανία,στην Φιλανδία,στην Ρωσία,στην Αλβανία,στην Βουλγαρία, στην Νότια Κορέα, στο Χονγκ Κονγκ, στον Καναδά,την Τσεχία,την Αυστρία,και στην πικραμένη μας Ελληνικοτάτη Κύπρο μας.

Η γέννηση του Θεανθρώπου όπου έγινε άνθρωπος από ευσπλαχνία και ελεημοσύνη για να φθάση τον άνθρωπο στην αρχαία μακαριότητα,δίδοντας του την δυνατότητα να θεωθή και αυτός.Από τη Μάνα Παναγιά που ξέρει μόνο να πονά και να αγαπά,από τη Μάνα Ελλάδα τις πιο ζεστές μας ευχές,παρμένες από την καρδιά του Χριστού, του Χριστού της φάτνης της ταπείνωσης.

                                                      Χριστός Ετέχθη!

                               αδελφοί μου πολύτιμοι,έτη πολλά κι ευλογημένα.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών των Χριστουγέννων.




Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου το πρωί και ώρα 6:00 έως 8:30 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου το πρωί και ώρα 7:00 έως  9:00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου το βράδυ και ώρα 21:00 θα ξεκινήσει η Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία επί τη  Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων.

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου το πρωί και ώρα 6:30 έως 9:00 θα τελεστεί θεία λειτουργία επί τη Εορτή της συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και θα τεθεί σε προσκυνήση Ιερόν Εικόνισμα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης όπου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή.

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου το πρωί και ώρα 6:00 έως 8:30 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία επί τη Εορτή του Αγίου Ενδόξου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Επισκέψεις Προσκυνητών απο την Λειβαδιά και από τον Πειραιά.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 επισκέφτηκαν το Μοναστήρι μας Προσκυνητές από την Λειβαδιά εκ των οποίων για κάποιους είναι η πέμπτη φορά που έρχονται, και κάποιοι συνδέονται με δεσμούς φιλίας με τον Γέροντα.Ιδιαίτερη ήταν η ευλογία της παρουσίας της Γερόντισσας Δοσιθέας με τη συνοδεία της η οποία για πρώτη φορά επισκέφτηκε την Μονή μας.

Σήμερα Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 επισκέφτηκαν το Μοναστήρι μας Προσκυνητές από την Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων Πειραιώς. Είναι η τέταρτη φορά και για την Ενορία του Αγίου Δημητρίου που διοργανώνει εκδρομή στο Μοναστήρι μας. Η χαρά του Γέροντα μεγάλη διότι είχε την ευκαιρία να συναντήσει  για μία ακόμη φορά τον παλιό του συμμαθητή πριν 28 χρόνια π. Δημήτριο Αρώνη ο οποίος συνόδευε το πούλμαν μιας και είναι Προϊστάμενος και Εφημέριος του εν λόγω Ιερού Ναού.

Αμφότεροι οι επισκέπτες αφού προσκύνησαν στο Καθολικό της Μονής το εικόνισμα του Προφήτου Ηλιού,της Παναγίας της Παραμυθίας και Ιερά Λείψανα,ξεναγήθηκαν από τον Γέροντα και στη συνέχεια περάσανε για κέρασμα στο φιλόξενο Αρχονταρίκι της Μονής όπου εκτός των κερασμάτων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν  με τον Γέροντα και να του θέσουν ερωτήματα.

Και στις δύο περιπτώσεις η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής πρόσφερε αναμνηστικά δώρα σε όλους και από μια Εικόνα του Αγίου, ευχόμενοι να εορτάσουν τα Χριστούγεννα με υγεία και κάθε ευλογία όπως και τις υπόλοιπες εορτές του Δωδεκαημέρου και σύντομα να ξαναβρεθούν και πάλι στην Μονή.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο με κάποια στιγμιότυπα και από τις δύο επισκέψεις.



Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών.(16-17 Δεκεμβρίου 2023)

 


Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου το πρωί και ώρα 6:00 έως 8:30 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους Κτήτορες, τους Ευεργέτες,τους Δωρητές της καθ’ημάς Ιεράς Μονής, Καθώς και για όλους τους Κεκοιμημένους αδελφούς μας.Όποιος επιθυμεί μπορεί να φέρει κόλλυβα και ονόματα για να μνημονευθούν.

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου το πρωί και ώρα 7:00 έως 9:00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα προσφερθεί κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 17:00 θα τελεστεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, και η προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων.Μετά το πέρας της ακολουθίας θα προσφερθεί τσάι και κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

                                                                                                    Εκ της Ιεράς Μονής 

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Αφιερωμένο στους αδελφούς μας που στηρίζουν την ελπίδα τους στην Παναγία μας.

  Ένα ηχητικό απόσπασμα εκ της Πανηγυρικής Ιεράς Αγρυπνίας του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου 20 Ιουλίου 2022 στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ερυθρών.

Ένας ύμνος που ψάλλεται προς τιμήν της Παναγίας μας κατά την ακολουθία του Όρθρου.

Παρακολουθήστε το επόμενο βίντεο το οποίο αφιερώνεται σε όλους τους αδελφούς μας που στηρίζουν την ελπίδα τους στην Παναγία μας, και είναι εμπλουτισμένο με φωτογραφίες από Ιερές Εικόνες της Παναγίας, κόλλυβα τα οποία έχουμε φιλοτεχνήσει στην Ιερά Μονή με το πρόσωπο της Παναγίας, καθώς και διάφορα άλλα στιγμιότυπα.




Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ιερόν Ευχέλαιον διά την προετοιμασία της Δεσποτικής Εορτής των Χριστουγέννων.

 

                                                          Έργο εκ του Αγιογραφείου της Ιεράς Μονής.

Ιερόν Ευχέλαιον θα τελεστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα και ώρα 17:00 στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ερυθρών,μέσα στα πλαίσια της προετοιμασίας διά να εορτάσουμε την μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων.

Κατά τη διάρκεια του Ιερού Μυστηρίου θα τεθούν σε προσκύνηση Ιερά Λείψανα.

Διαβάστηκαν περισσότερο..