Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Αύριο Τετάρτη Διακαινησίμου 1η Μα'ί'ου Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία


Την Τετάρτη Διακαινησίμου 1 Μαΐου και ώρα 6:00 εως 9:00 θα τελεσθεί Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην Ανδρώα Κοινοβιακή Ιερά Μονή προφήτη Ηλία Ερυθρών και το απόγευμα στις 17:00 ο Εσπερινός της Ανακομιδης των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου.

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

26/4 Ακολουθία Αποκαθήλωσης


"Ακολουθία Αποκαθήλωσης"Οι στιγμές απερίγραπτες για όσους συμμετείχαν στην Ακολουθία.Ο Επιτάφιος στολισμενος απλά και πολυ όμορφα η ατμόσφαιρα συγκινητική και η ευλογία να προσκυνήσεις το Σώμα του Χριστού που είναι κεκτημένο σε ύφασμα που έχουν γίνει πολλές Θείες Λειτουργίες πανω στον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου και που είναι ένα απο τα νεώτερα κειμήλια της Ιεράς Μονής.Ας ευχηθούμε και του χρόνου να είμαστε εκεί και να ζήσουμε ευλογημένες στιγμές και πάλι.










Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία την Τρίτη Διακαινησίμου 30 Απριλίου


Τρίτη Διακαινησίμου 30 Απριλίου και ώρα 6:00 εως 10:00 θα τελεσθεί Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην συνέχεια η Ακολουθία του Αγιασμού στον προαύλιο χώρο και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Καταφυγής πέριξ της Ιεράς Μονής.Μετά το πέρας της Ακολουθίας θα προσφερθεί Αναστάσιμη Τράπεζα στο Αρχονταρίκι για όλους.

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



 ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Μ.Σάββατον 27 Απριλίου και ώρα 8:00π.μ.θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία.Στις 22:00 θα ξεκινήσει η Ακολουθία της Αναστάσεως και στην συνέχεια η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας(περίπου 3:30)θα παρατεθεί Τράπεζα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Ο Στολισμός του Επιταφίου


Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και με συμμετοχή κόσμου τελέσθηκε η Ακολουθία των Παθών στην Ανδρώα Κοινοβιακή Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Ερυθρών.
Αφού τελείωσε η Ακολουθία οι Πατέρες μαζί με προσκυνητές στόλισαν τον Επιτάφιο στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.





















Μιά ευχάριστη έκπληξη!


Περιπολία Αστυνομικών απο το Τμήμα Θηβών.Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους Πατέρες της Ανδρώας Κοινοβιακής Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Ερυθρών.
Περιπολικό απο το Αστυνομικό Τμήμα Θηβών επισκέφθηκε την Ιερά Μονή μόλις είχαν τελειώσει το στόλισμα του Επιταφίου,η χαρά των Πατέρων μεγάλη με τις περιπολίες που γίνονται αλλά και η δική μας ολων των φίλων και των προσκυνητών η Παναγία η Παραμυθία και ο Προφήτης Ηλίας να τους σκεπάζουν στο δύσκολο έργο τους.





Ίδε ο άνθρωπος



«Ίδε ο άνθρωπος!», κραύγασε ο Πιλάτος στον Ιουδαϊκό όχλο, όταν τους παρουσίασε το Χριστό που φορούσε το αγκάθινο στεφάνι και το πορφυρό ιμάτιο. Γιατί το είπε αυτό ο Πιλάτος; Ήταν από θαυμασμό για την επιβλητικότητα, τη γαλήνη και τη σιωπή του Χριστού, ή με σκοπό να προκαλέσει τη συμπάθεια των Ιουδαίων; Ίσως και το ένα και το άλλο. Ας κραυγάσουμε κι εμείς με θαυμασμό: «Ίδε ο άνθρωπος!» Αυτός είναι ο πραγματικός, ο αληθινός και ένδοξος Άνθρωπος, ο άνθρωπος όπως τον είχε στο νου Του ο Θεός όταν έπλασε τον Αδάμ. Αυτός είναι ο Άνθρωπος, πράος, ταπεινός και υπάκουος στο θέλημα του Θεού, όπως ήταν ο Αδάμ στο Παράδεισο προτού αμαρτήσει και εκβληθεί απ’ αυτόν. Αυτός είναι ο Άνθρωπος που δεν έχει φθόνο και κακία, που έχει αδιατάρακτη γαλήνη μέσα στη καταιγίδα του μίσους και της κακίας που προκαλούν άνθρωποι και δαίμονες! Τη μάχη Του την έδωσε στο κήπο της Γεθσημανή. Τη στιγμή που αναφώνησε για τρίτη φορά «πλην μη το θέλημά μου, αλλά το σον γενέσθω», η ψυχή Του ειρήνεψε. Η ειρήνη αυτή τον κάλυψε ολόκληρο με μια επιβλητικότητα που προκάλεσε τους Ιουδαίους κι έκανε τον Πιλάτο να τον θαυμάσει. Παρέδωσε το σώμα Του στο θέλημα του Πατέρα Του, όπως λίγο αργότερα θα παρέδινε το πνεύμα Του στα χέρια Του. Υπόταξε ολοκληρωτικά το ανθρώπινο θέλημά Του στο θεϊκό θέλημα του ουράνιου Πατέρα Του. Χωρίς να ευχηθεί το κακό για κανέναν άνθρωπο, ο Αθώος Αμνός γονάτισε από το βάρος του σταυρού στο δρόμο για το Γολγοθά. Δεν ήταν τόσο το βάρος του σταυρού, όσο οι αμαρτίες του κόσμου ολόκληρου που βάραιναν. Οι αμαρτίες που θα καρφώνονταν μαζί με το σώμα Του στο ξύλο του σταυρού.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος», λέει ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης. Αν δεν μπορούμε ακόμα να μετρήσουμε το μεγαλείο της αγάπης που έχει ο Κύριος Ιησούς για μας, ας προσπαθήσουμε να μετρήσουμε το μέγεθος του πάθους Του για μας. Τα πάθη Του ήταν τόσο μεγάλα και τόσο φοβερά, ώστε ακόμα κι η γη τα ένιωσε και σείστηκε· ο ήλιος τα ένιωσε και σκοτίστηκε· τα όρη κομματιάστηκαν και το καταπέτασμα του ναού σχίστηκε στα δύο· τα μνήματα άνοιξαν·  οι νεκροί βγήκαν από τους τάφους τους· ο κεντυρίων που βρισκόταν κάτω από το σταυρό ομολόγησε τον Υιό του Θεού· ο ληστής στο σταυρό μετάνιωσε.

Μακάρι οι καρδιές μας να μη γίνουν πιο τυφλές από τη γη, πιο σκληρές από τα όρη, πιο αναίσθητες από τους τάφους και πιο νεκρές από τους νεκρούς. Μακάρι να μετανιώσουμε όπως ο ληστής στο σταυρό, να προσκυνήσουμε τον Υιό του Θεού όπως ο κεντυρίων του Πιλάτου κάτω από το σταυρό. Έτσι θα μπορέσουμε, μαζί με πολλούς αγίους αδελφούς και αδελφές μας, να λυτρωθούμε από το θάνατο με τα πάθη του Χριστού, να καθαριστούμε από τις αμαρτίες μας με το τίμιο αίμα Του, ν’ αξιωθούμε να μας αγκαλιάσουν τα άχραντα χέρια Του που απλώθηκαν στο σταυρό και να μπούμε στην αιώνια βασιλεία Του.

Όποιος τ’ αμελεί αυτά, σ’ αυτή τη ζωή θα παραμείνει με την απαίσια συντροφιά του Αντίχριστου και στη μέλλουσα ζωή θα έχει τη θέση του δίπλα στον αμετανόητο ληστή, μακριά πολύ από τη θέα του προσώπου του Θεού. Αν και ο Θεός έζησε κάποτε στη γη ανάμεσα σε αμαρτωλούς, στον ουρανό δε θα είναι ποτέ μαζί τους.

Ας σκύψουμε λοιπόν και ας προσκυνήσουμε τα πάθη του Χριστού, Εκείνου που σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας. Ας τον ομολογήσουμε και ας δοξάσουμε το άγιο όνομά Του. Σ’ Αυτόν ανήκει η δόξα και ο ύμνος, στον αληθινό Άνθρωπο και τον αληθινό Θεό, μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, την ομοούσια και αδιαίρετη Τριάδα, τώρα και πάντα και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

( Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Καιρός μετανοίας»)

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μ.Παρασκευή 26 Απριλίου και ώρα 15:00 η Ακολουθία του Εσπερινού.(Αποκαθήλωση)Στις 21:00 η Ακολουθία του Όρθρου και η περιφορά του Επιταφίου.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Την Μ.Πέμπτη 25 Απριλίου και ώρα 8:00 θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία(Μυστικός Δείπνος).Στις 21:00 η Ακολουθία του Όρθρου "ΤΑ ΆΧΡΑΝΤΑ ΠΆΘΗ ΤΟΥ ΚΥΡΊΟΥ".(θα στολιστεί ο Επιτάφιος,παρακαλούνται οι προσκυνητές για τα λουλούδια).

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Μ.Τετάρτη 24 Απριλίου και ώρα 11:30 η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.Στις 14:00 το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην συνέχεια θα προσφερθεί σε όλους η καθιερωμένη αλάδωτη φακή.
Το βράδυ 21:00 η Ακολουθία του Όρθρου.

Θαυμαστή διήγηση


Σ΄ένα μικρό χωριουδάκι της Λέρου, πριν από 30 περίπου χρόνια έγινε το εξής θαυμαστό, που μας διέσωσε αφηγηματικά ένας Άγιος συγχωρεμένος από το 2010 ιερέας, ο παπά-Χρήστος. Διαβάστε διήγηση και φρίξτε με την απέραντη αγάπη που μας έχει ο Χριστός μας:

‘’Ήτανε πρωί Σαββάτου. Έκανα θεία λειτουργία και ήμουνα έτοιμος να καταλύσω την Θεία Κοινωνία από το Άγιο Δισκοπότηρο. Ξαφνικά μπήκε μέσα στο ιερό ένας νεαρός, γειτονόπουλο ο Κωστάκης, λαχανιασμένος, ιδρωμένος όλος αγωνία και μου είπε: «Παπά-Χρήστο μου σώσε μας. Ο πατέρας μου νιώθει ότι πεθαίνει και θέλει να τον εξομολογήσεις, να τον κοινωνήσεις».

Με έλουσε κρύος ιδρώτας. Ο πατέρας του παλληκαριού ήταν ο πιο δύσκολος, στριφνός, παράξενος άνθρωπος στο χωριό. Μ΄ όλους μαλωμένος. Σ’ εκκλησιά δεν πάταγε, ούτε σε κηδείες ή γάμους ή βαφτίσεις. Έκανα τον Σταυρό μου και θεώρησα κλήση Θεού να πάω αμέσως κοντά του με την Θεία Κοινωνία. Το σπίτι του ήτανε 40 μέτρα, δίπλα στην εκκλησία σχεδόν.
Όταν μπήκαμε με το παλληκάρι στο σπίτι του ετοιμοθανάτου –κυρ. Γιάννη τον λέγανε- τοποθέτησα το Άγιο Δισκοπότηρο, που είχε κανά πόντο Θεία Κοινωνία πάνω στο κομοδίνο, δίπλα στο κλινάρι του κυρ-Γιάννη. Του είπα αμέσως: ‘’Μπαρμπα-Γιάννη για να σε κοινωνήσω πρέπει πρώτα να σε εξομολογήσω και να σου διαβάσω συγχώριο (συγχωρητική ευχή).

-Θέλεις;
-Θέλω!

‘’Βάζω πετραχήλι, μου ‘πε ό,τι τον βάραινε, του διάβασα συγχώριο και ετοιμάστηκα να τον κοινωνήσω. Πάω να πιάσω το Άγιο Δισκοπότηρο, τι να δώ; Παντελώς άδειο, σταγόνα Θεία Κοινωνία. Μου λύθηκαν τα γόνατα. Λέω στον κυρ-Γιάννη: «πετάγομαι στο Ναό να πάρω από το Αρτοφόριο της Αγίας Τράπεζας Θεία Κοινωνία γιατί το Δισκοπότηρο δεν ξέρω πως είναι άδειο».

Αρχίζει να κλαίει με λυγμούς ο κυρ-Γιάννης και να λέει: ‘’Για μένα το κάνει ο Χριστός παπά μου. Ό,τι σου ξομολογήθηκα πριν ήσανε όλα ψέματα γιατί ντρεπόμουνα να πω τα αληθινά μου αμαρτήματα που’ ναι πολύ βαρύτερα. Όμως, αν θέλεις, κάτσε να σου κάνω πραγματική, ειλικρινή εξομολόγηση’’.

Έτσι κι έγινε. Του διάβασα δεύτερη συγχωρητική ευχή και τον παρακάλεσα να περιμένει να πάω πίσω στο Ναό να φέρω Θεία Κοινωνία. ‘’Πήγαινε’’, μου απαντά ο κυρ-Γιάννης, ‘’σε προσμένω’’. Πάω να σηκώσω το Άγιο Δισκοπότηρο και, ακούστε θαύμα. Ένας πόντος Θεία Κοινωνία μέσα. Έκαμα τον Σταυρό μου. Κοινώνησα αμέσως τον ετοιμοθάνατο.

Έλαμψε, γαλήνεψε το προσωπάκι του, πέθανε εκεί μπροστά μου, ολοφάνερα μετανοημένος. Δόξασα τον Χριστό μας και σκέφτηκα πόσο πάνσοφα, διακριτικά, αγαπητικά, συγχώρεσε και οικονόμησε τη σωτηρία του κυρ-Γιάννη.

Θεός συγχωρέσει τον. Αιωνία του η μνήμη. Να μην απελπιζόμαστε για την σωτηρία μας κι ας είμαστε οι αμαρτωλότεροι άνθρωποι του κόσμου. Καλή μετάνοια, καλό παράδεισο σε όλους μας με ειλικρινή και ταπεινή εξομολόγηση. ΑΜΗΝ!.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Μ.Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 11:00 η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.Στις 21:00 η Ακολουθία του Όρθρου.

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

 Μ.Δευτέρα 22 Απριλίου και ώρα 11:00π.μ. η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.Στις 21:00 η Ακολουθία του Όρθρου.

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Εορτή του Ιερού Μετοχίου του Αγίου Αθανασίου "Στέριζα"της Άνδρώας Κοινοβιακής Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Ερυθρών


Εορτή του Ιερού Μετοχίου του Αγίου Αθανασίου "Στέριζα"της Άνδρώας Κοινοβιακής Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Ερυθρών.Την Πέμπτη Διακαινησίμου 2 Μαΐου και ώρα 7:00 εως 10:00π.μ.θα τελεσθεί   απο τον Γέροντα της Ιεράς Μονής  Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία είς το Ιερόν Μετόχιον του Αγίου Αθανασίου.Μετά θα προσφερθεί κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπως κάθε χρόνο.

Πρόγραμμα 30 Απριλίου και 1η Μα'ί'ου



Τρίτη Διακαινησίμου 30 Απριλίου και ώρα 6:00 εως 10:00 θα τελεσθεί Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην συνέχεια η Ακολουθία του Αγιασμού στον προαύλιο χώρο και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Καταφυγής πέριξ της Ιεράς Μονής.Μετά το πέρας της Ακολουθίας θα προσφερθεί Αναστάσιμη Τράπεζα στο Αρχονταρίκι για όλους.
Την Τετάρτη Διακαινησίμου 1 Μαΐου και ώρα 6:00 εως 9:00 θα τελεσθεί Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην Ανδρώα Κοινοβιακή Ιερά Μονή προφήτη Ηλία Ερυθρών και το απόγευμα στις 17:00 ο Εσπερινός της Ανακομιδης των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου.

Αστυνομικοί απο το Τμήμα Θηβών επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία



Μια διαφορετική επίσκεψη στην Ανδρώα Κοινοβιακή Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Ερυθρών.Με μεγάλη χαρά δέχθηκαν οι Πατέρες Αστυνομικούς απο το  Αστυνομικό Τμημα Θηβών όπου ξεναγήθηκαν και άκουσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.Εμείς ως Φίλοι της Ιεράς Μονής παρακαλούμε για την φύλαξή της και την συνεργασία απο το Αστυνομικό Τμήμα Θηβών μιας και η κοινωνία μας έχει αλλάξει.




Διαβάστηκαν περισσότερο..